2014. október 12., vasárnap

Az elszámoltathatóságról ...

Nagy Péter kollégám küldte az alábbi írást és örömmel közreadom itt, fontos kortünetre hívja föl a figyelmet!





Az elszámoltathatóság, avagy gondolataim az ígéretről, az ígérő és az elfogadó felelősségéről

Az alaphelyzet a következő volt.
Egy reménybeli klienssel, több sikertelen időpont-egyeztetés után végre sikerült rögzítenünk az üzleti coaching-találkozó idejét, helyét és a beszélgetés módját. Természetesen beutaztam a találkozóra a városba, természetesen készültem a beszélgetésre és természetesen a partnerem nem jött el. Nem is hívott, hogy kimentse magát, nekem kellett érdeklődnöm. Magasról tett a dologra, noha az ő igénye volt az egyébként ingyenes üzleti coaching.

Hogy miért természetes? Azért mert mára ez általános jelenséggé vált, ilyen világban élünk. Nem számít a másik, nem számít az ígéret, az adott szó súlytalanná vált. Ha valaminek nincs ára, tétje, értéktelen. Kortünet.
Nehéz ilyen esetekben újra találkozni, mert már alapból bizalmatlan az ember, a negatív előjelet nagyon nehéz visszafordítani. Az egyetlen eszköz, amivel el lehet mozdulni, a türelem. A remény, hogy mégis érdemes vele foglalkozni, abból fakad, hogy a jelenségből is láthatóan szüksége van a coach segítségére, hiszen ha az értékrendje ilyen csekély dologban sincs rendben, akkor ott más problémák is tornyosulhatnak.
Ennyit az emberünkről.

A kortünet, vagy az ígéretek be nem tartásának természetessége viszont további gondolatokat szül. Ki a felelős ezért? Mi az ígérő és mi az ígéretet elfogadó felelőssége. Ugyanis kettőn áll a vásár.

Az ígérő azért tesz ígéretet, mert valamilyen jövőbeli dolgot, helyzetet, értéket, szeretne létrehozni, s ennek a mában aratja le a gyümölcsét. Mivel az ígéret és teljesítés nem azonos időben zajlik, meg van a feledés, a negligálás esélye, s ez rendre így is történik. Kivételek persze vannak.  Az erkölcsi deficittel senki sem foglalkozik. Nincs már meg, kiveszett az emberekből az a belső tartás, amivel a tekintélyüket, tisztességüket építenék az ígéreteik betartásával. A gentleman agreement nem működik. Nem lehet rá számítani, hiszen a közeg, amiben élünk, még a kőbe vésett, ezer ügyvéd által ápolgatott szerződéseket is képes semmissé tenni, és ez egy önmagát gerjesztő folyamattá vált.
Éppen ezért lenne fontos az adott szó becsületét helyreállítani, és ezt a fajta felelőtlen szemléletet kiiktatni az életünkből. 

Felvetődik azonban a kérdés, hogy mi a táptalaja ennek a jelenségnek? Felvetődik az ígéretet elfogadónak a felelőssége is. Ugyanis, ha következetesen számon kérnénk az ígéretet, a be nem tartását szankcionálnánk, vagyis a nem teljesítőnek viselnie kellene a következményeket, a dolog súlya rögtön megnőne, s a felelősségérzet helyreállna. Az ígéretet elfogadóban kell, hogy éljen a gyanú, ez az ember nem az az ember, akiben meg lehet bízni. Miért fogadjam el hát az ígéretét? Ha ismeretlen ígér valamit, egészen biztosak lehetünk benne, hogy menekül egy adott szituációból, s esze ágában sincs betartani az adott szavát. Pestiesen szólva, hülyére vesz. Mi az ő szintjére süllyedünk, cinkosává válunk, s ha elfogadjuk, ez már a mi felelősségünk is. 
A számonkérhetőség, az elszámoltathatóság egy olyan szabály, ami megkönnyíti a hasonló szituációk elkerülését. Kis közösségen belül akár alapszabályként kívánatos is megfogalmazni, mert ha kicsiben működik, az már nagyban is elvárhatóvá válik.

Schiller: A kezesség című verse jut az eszembe, de az a világ már letűnt:
„Ne mondja kevélyen a zsarnoki vád:
megszegte az esküt a gyáva barát.

Nagy Péter

A karikatúrák Gitomer: Trust me c. könyvéből valók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése