2010. március 15., hétfő

7 biztos tipp kezdő vállalkozóknak

Vállalkozók, új üzletet indítani szándékozók gyakran fordulnak hozzám, milyen készségeket és képességeket kell kifejleszteniük, hogy tényleg sikeres vállalkozást tudjanak létrehozni
Ez egy olyan nehéz kérdés, ami rendre kihívás a számomra. Noha kézenfekvő, hogy egy vállalkozónak mindig és mindenből lehet és kell tanulnia!
Van azonban két fő és öt fontos tudnivaló. ami egy vállalkozót biztos sikerhez segíthet:

1. Legyen generalista.

Miközben minden a mind erősebb specializálódásról szól napjainkban, Ön maradjon meg az általános parancsnokló státuszában (ő a tábornok, aki a seregeket vezényli!). Ez a megközelítés biztosítja a legnagyobb flexibilitást az üzletével kapcsolatban. Az hogy, Ön az üzletvitel alapjaival tisztában van, s tudja, hogy a különböző elemek hogyan dolgozhatnak együtt, a siker garanciája lehet.

2. Ismerje a számokat – a saját mostani alkalmazójáét és annak riválisaiét is!
A számok a barátaink, kitűnő motiválók lehetnek az üzletben és az életben egyaránt! A számok jelentik az üzlet nyelvét, s a biztos siker érdekében érdemes megtanulni és biztosan beszélni ezen a nyelven. Tipikus beszédhelyzet ugye a benchmarking, amikor versenytársainkhoz képest pozícionáljuk vállalkozásunkat. Milyen számokat kell ismernünk?
A célpiacunk mérete ilyen például. Kikkel kell osztoznunk ezen a piacon, ők milyen bevétellel, árréssel, profittal dolgoznak.
Jó azonban azzal is szembenézni, hogy az induló vállalkozások rendre 30-35 %-al többet költenek, mint amit terveztek és a profitjuk is rendre ennyivel marad el a tervezett értékektől. Erre jobb felkészülni és inkább az élethez igazítani a terveket, mint a ködöt szurkálni!

3. Úgy végezze a napi feladatait, mint egy vállalkozó és ne úgy, mint egy munkavállaló!

A jelenlegi helyzetében a legfőbb erőforrása az idő kezelése lehet. Használja szakmai információk gyűjtésére, tanulásra, amennyire csak lehet. Mi az értékesítés sikerének titka, honnan jön a profit, ezek lesznek a legfontosabb jövőbeli erőforrásai.
Gyűjtsön össze minden lehetséges információt, amit később útravalóul magával vihet induló vállalkozásába. Ismerjen meg mindent, amit csak tud mostani foglalkoztatójánál az alkalmazott rendszerekről, a marketingről, könyvelésről, bármiről, ami szélesítheti vállalkozói látókörét.

4. Tanuljon ki többféle munkakört!

Hogyan nyitna egy éttermet, ha nem próbálta ki magát ezen a területen. Volt olyan kliensem, aki nekifogott, hát nem valami fényesen sikerült! Ennek a melléfogásnak az elkerülésében csak az segíthet, ha a megnyitni szándékozandó vállalkozásához kötődnek személyes tapasztalatai.
Mit gondol, kinek a tapasztalatai lesznek számosabbak, annak, aki egy státuszt töltött be korábban, vagy annak, aki húsz helyen kipróbálta magát! Az üzlet = játék a számokkal. Ha a mi oldalunkon nagyobbak, nagyobb az esély a sikerre!

5. Becsülje a rendszerekben rejlő értékeket!

A rendszerek alkalmazása révén válhatnak a vállalkozások hatékonyabbá és profitábilisabbá. Amíg nem sikerül az alapfolyamatokat szisztematizálni, mindig Önnek kell továbblöknie a kereket, akár alkalmazottként, akár üzlettulajdonosként!
Ennek elemei lehetnek az egyszerű beszélgetés-vezető útmutatók telefonos értékesítéshez épp úgy, mint komplex módon kidolgozott marketing és értékesítési stratégiák. Ezek mellet a klasszikus rendszerekre is figyelnie kell, mint a telekommunikáció, IT, és/vagy az internet kiépítése.

6. Gyúrjon az eladásra!

Nem beszélhetünk addig üzletről, amíg nem kerül sor értékesítésre. Üzlettulajdonosként ennek a felelősségét nekünk kell felvállalni! Később – persze bevonhatunk másokat is – ennek a feladatnak az ellátásába, de az a személyes tapasztalatom, hogy a klienseink elsősorban tőlünk szeretnének vásárolni!

7. Ismerje a játékszabályokat!

Nem tudunk addig egy jó játékot lefolytatni, amíg nem vagyunk tisztában a játékszabályokkal, vagy a játék céljával. A jogi, engedélyezési, adózási tudnivalók nélkül folyton ki leszünk téve felesleges kockázatoknak.
Különösen fontosak ezek szolgáltató, vagy otthonról szervezett szolgáltatások esetében. Esetenként elég speciális elvárásokat is megfogalmazhatnak például a helyi hatóságok, vagy elvárhatnak kötelezően különböző könyvelési, cégjegyzési, vagy jogi szolgáltatások igénybe vételét.
Minden egyéb mellett ez a hét tanács megfogadása biztos megtérüléssel jár az induló vállalkozás lehető legzökkenő-mentesebb lábra állításában.
Nem sok új dolog van a nap alatt. Érdemes azoktól tanulnunk, akik előttünk jártak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése