2013. november 23., szombat

Legális üzleti teljesítményfokozó, nekem?

1. rész
Ha nem jön több profit a vállalkozásába,
mint amennyibe a coaching került,
tovább a program ingyenes
a garancia-megállapodásunk keretei között
Egyre gyakrabban hallani, egyre természetesebb, hogy az üzletembereket, cégvezetőket coachok segítik munkájukban. Az alábbiakban összegyűjtöttem néhány „tünetet”, melyeket, ha fölismer önmagán, érdemes megfontolnia, hogy Önnek való-e a coaching.

1.) Határozott, jól definiált életcéljai vannak.
Szokták mondani, hogy annak a hajóskapitánynak, aki nem tudja melyik kikötőbe tart, nincs jó szele. Mi jellemzi inkább az életvitelét: menekül a folyton tornyosuló nehézségek elől, vagy küzd céljai elérése érdekében? Célok kitűzésének a tanulásában és gyakorlásában nincsenek jó iskolák Magyarországon, s pont ezért lesz annyira értékes egy coach-csal való találkozás: újra vonzó távlatokat tud bevinni a mindennapjaiba.
2.) Szívesen kipróbál új megoldásokat.
Mindannyian a szokásaink rabjai vagyunk. Nincs is ezzel semmi baj, ha meg vagyunk elégedve a helyzetünkkel. Ha azonban a vállalkozásunk újabb és újabb kihívásokkal szembesít bennünket, érdemes végig gondolni: „ha ugyanazt és ugyanúgy folytatom, mint eddig tettem, nincs rá esélyem, hogy máshová jussak, mint ahol most vagyok!”
3.) Szeretné minél tisztábban látni a fejlődését támogató utat.
Ismert gazdasági törvényszerűség, hogy amelyik cégben nincs fejlődés, növekedés, ott megindult a hanyatlás. Nincs ez másként velünk, emberekkel sem. Aki nem fejlődik, lemarad! Ha tehát kikerülhetetlen szükségszerűség a fejlődés, a legjobb egy jól megtervezett, hozzánk igazított utat választanunk, ahol ráadásul folyamatos visszajelzést kapunk haladási irányunkról. Coachként ezt vezetői GPS-nek hívom.
4.) Igyekszik változtatni a hibáin.
Először is le kell számolnia a hibátlanság, a tökéletesség mítoszával. Mi több, igyekeznie kell minél több hibát véteni! Mielőtt azt gondolná, megőrültem, vagy ros
szat akarok, sietek megerősíteni, hogy a hibák nagyon fontos jelzései a változásra, a fejlődésre való törekvésnek. A hibákból tanulunk a legtöbbet, s ennek a „mesterszakja”, ha mások hibáiból is képesek leszünk okulni.
5.) Vállalja a felelősséget a tetteiért.
Elszámoltathatóság, ez eredetileg egy angol kifejezés, amit ha így magyarul használjuk, sokat veszít az eredeti tartalmából: az a legfontosabb tartalma, hogy csak olyan döntéseket hozunk, olyan tetteket valósítunk meg, amelyekkel kapcsolatban később nem lesz okunk a maszatolásra, mismásolásra, magyarázkodásra.
 6.) Tud őszinte lenni olyanokkal, akik a javát akarják.

Nyitott az őszinte kommunikációra, az igazmondásra. Cserében, coachként én is minden esetben őszinte visszajelzést tudok adni, beleértve ebbe azt is, hogy közösen ünnepeljük az elért sikereket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése