2009. június 21., vasárnap

Válaszok a válságra – kis- és közepes vállalkozások látószögéből.

Az egyik gazdasági hetilap az elmúlt hetekben egy sorozatban tárta föl a válságra adott válaszokat a társadalom különböző csoportjainak és a gazdasági élet szereplőinek látószögéből. Vártam, hogy a sorozatban külön cikk foglalkozik majd a hazai KKV szektor nehézségeivel, esélyeivel, hiszen nincs aktuálisabb kihívás napjainkban, mint a számtalan túlélésért küzdő kis- és középvállalkozás számára helyzetükben tényleges fordulatot hozni képes megoldások kínálata. Ez - sajnos - azonban elmaradt. Így hát következik az én olvasatom a problémáról és a megoldásról!

A kiutat többek között olyan üzleti környezet megteremtése jelenthetné, amely támogatja a vállalkozást, és a kis- és közepes vállalkozások fejlesztését. Fontos és aktuális a vállalkozói attitűd és innováció fokozása képzésekkel, a humánerőforrás mobilizálása, a kis- és közepes vállalkozások speciális szükségleteire irányuló nagyobb figyelem az innováció területén, az elemzési, értékelési kultúra fejlesztése a leghatékonyabb támogatási formák alkalmazása érdekében.

Ezeket a fejlesztési irányokat minden szakértő hangsúlyozza és a különböző vállalkozásfejlesztési támogatások is ezeket célozzák meg. Nehéz azonban hiteles, széleskörű referenciával rendelkező szolgáltatókat találni, akik képesek ezt érdemben segíteni. Erre a helyzetre kínál érdemi választ az üzleti coaching szolgáltatás kiterjesztése a kis- és közepes vállalkozások vezetői számára, amely immár Magyarországon is elérhető.

A coaching szolgáltatás hazai bevezetése négy területen nyújthat érdemi választ a válság terheire a vállalkozások számára:
(1) Az könnyen belátható, hogy ilyen jellegű támogatás igénybe vétele kifejezetten tudatos vállalkozói döntés, tehát az egyik legfontosabb terület a KKV szektor számára szolgáló szemléletformáló kommunikációs fórumok megteremtése, és ilyen anyagok (CD-k, DVD-k, könyvek és más kiadványok) közérthető, könnyen olvasható formában történő előállítása, forgalmazása. Ebbe az irányba tett elmozdulásként értékelhető például az EU kezdeményezése, az Európai KKV Hét megszervezése.
(2) Egy coach az üzleti környezetének motorja, az üzleti közélet szervezője, klubok, programok, rendezvények a minden napos munkaeszközei. Ebből a szerepértelmezésből fakadóan rendezünk fieszta jellegű programot „Pénzes péntek avagy a vállalkozásfejlesztés éjszakája” címmel, ahol különböző hatékony üzletfejlesztési szolgáltatásokkal ismerkedhetnek meg a vállalkozók játékos formában.
(3) S mindezek mellett, mint zászlóshajó-program az egyéni és csoportos coaching, s erről szeretnék néhány gondolatban szólni.

Ez utóbbi, ami gyökeresen új elemnek számít: Az a tanulási program, - melyet az ActionCOACH coaching programja kínál, - olyan megtérülő beruházás, amely a személyes gazdagodás és az üzleti siker integrációjára alapozódik. Programjaink tervezésében az a cél vezet, hogy a vállalkozóknak abban segítsünk, hogy kevesebb időt töltsenek üzletükben, s fordítsák inkább az idejüket annak fejlesztésére, hogy az tényleg jövedelmezővé váljon, s visszaadja az örömöt a vállalkozásban és a személyes életében egyaránt.

Mentori programjaink, workshopjaink, klubjaink és tréningjeink úgy épülnek fel, hogy ezek révén együtt újrafogalmazhatjuk az üzlet-tulajdonosok cégükkel kapcsolatos elképzeléseit, céljait, s kidolgozzuk, bevezetjük a szükséges rendszereket, meghatározzuk és alkalmazzuk a szükséges stratégiákat és taktikákat hogy jól menő, gyarapodó pályára állítsuk azt. A mi meghatározásunk szerint az számít sikeres üzletnek, amely eredményes, azaz jövedelmező gazdasági vállalkozás, mely a tulajdonos személyes közreműködése nélkül is megáll a lábán.

Egy ActionCOACH fáradhatatlan barátként túl azon, hogy megmutatja az ehhez vezető utat, minden erejével azon lesz, hogy a vállalkozó ne térjen le erről az ösvényről. Miközben tanulásról beszélünk, ezek valódi „edzésprogramok”, amelyek tényleges eredményekhez, újabb csúcsokhoz vezetnek!


Dr Eszik Zoltán
coach, ActionCOACH

http://actioncoach.com/zoltaneszik/
http://zoltaneszik.actioncoach.com
email: zoltaneszik@actioncoach.com
mobil: 20/93-62-642 30/37-39-613
tel./fax: (1)315-00-20

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése