2013. március 26., kedd

Öt fontos tanács kezdő vezetők számára


a vezetés biztonsága

Ismerős ugye a régi vicc: amikor az igazgató átadja a székét az utódjának, aki tele van kétséggel? Sose félj, biztatja a leköszönő főnök, ha ég a ház, csak nyúlj be ebbe a fiókba: itt van három cédula az életmentő útravalókkal! S valóban, amikor először összecsapnak a hullámok az újdonsült vezető feje fölött, nincs hová fordulnia (akkoriban még nem volt ismerős a coaching!) benyúl az ominózus fiókba és kihúzza a legfölső cédulát: „Fogj rám mindent!” – olvassa. Így is tesz, s az elődje hátán kievickél a csávából. De nemsokára újra sötét felhők gyülekeznek a feje körül. Más mentsvárat nem látván, előkerül a 2. üzenet: „Fogj rá mindent a kollégákra!” Ez a tanács is elég lett a tűzoltásra. Mígnem bekövetkezik a 3. krach is. Így hát elő kell venni az egyetlen még megmaradt lapocskát. „Kezd el cédulákat gyártani!” – olvassa, ami rajta áll.

 Lassú őszülésem megengedi, hogy időnként visszanézzek saját sorsom alakulására, - s hogy 21 éves koromban már az volt a munkaköröm megnevezése: igazgató, s az hogy évtizedeket töltöttem e kitűnő vezetők társaságában - szinte kötelezővé is teszi, mindazokat a tapasztalatokat, felismeréseket, melyekkel gazdagodtam, továbbadjam.

Hogy magam mennyire feleltem meg a tanácsokban testet öltő mércének, volt kollégáim lehetnek leghitelesebb ítészeim!

1. Támogasd munkatársaidat karrierjük építésében

Minden felelős vezető számára megkerülhetetlen szakmai kihívás mások karrierépítésében közreműködni. Ha kollégáinkat kihívásokkal szembesítjük, ez kihozza belőlük legjobb formájukat. Ezzel egyenrangú követelmény egyben a jó munka, a tényleges teljesítmény elismerése!

2. Légy számon kérhető a döntéseidért

Vállald föl a döntéseid! Ne mutogass fölfelé. Ha végre kell hajtani egy döntést, légy nyitott az eredmények elszámoltatása iránt.

3. Tudj alkalmazkodni, légy kész a vezetésre minden időben

Lehetnek hullámvölgyek, vagy hullámhegyek. Ha nem fejlesztjük készségeinket, képtelenek leszünk az alkalmazkodásra.

4. Láss elő(bb)re

Távlatokban gondolkodj és légy készen a hosszú távú stratégiád megosztására a csapatoddal!

5. Teremts befogadó környezetet

Ez lehet, hogy triviálisnak tűnik, de azzal, hogy mindenkinek kijár a megfelelő tisztelet, elősegítheted a támogató munkahelyi légkör kialakítását, ami az alapja a kreatív és hatékony munkának. Ismerd el a helyénvaló viselkedést és ne ösztönözd a méltatlan megoldásokat. Csak ezek a „gesztusok” éreztetik, illetve hitelesítik érdemben a munkatársak körében, hogy tényleg fontosak és számítanak a munkájukra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése