2009. július 16., csütörtök

„Bálna-mód”

A pozitív kapcsolatok ereje
A könyv – mely Ken Blanchard, az „Egyperces menedzser” („The one minute manager”) és a „Rajongó hívek” (Raving funs) című bestseller üzleti kiadványok írójának legújabb műve - fülszövege azzal a meghökkentő kérdéssel kezdődik, hogy mi a közös egy öt tonnás gyilkos bálna és munkatársaink, beosztottaink, hozzátartozóink, gyerekeink között?
A válaszhoz a szerzőnek el kellett utaznia Orlandóba, a nagy akváriumi vízi cirkusz (SeaWorld) egy előadását megtekinteni. A szerzőt mélyen megindította és oknyomozásra késztette az összhang, amit a produkció sugárzott a trénerek és a hatalmas testű tengeri emlősök együttműködéséből, és ami átragadt a közönségre. A titok nyitját abban az összefüggésben fedezte fel, amit a vezető tréner kérdezett tőle, amikor arra kereste a választ, hogy mi viszi rá ezeket a monstrumokat, hogy farkuszonyuk egyetlen csapásával ronggyá áztassák az első tíz sorban ülőket, hogy különböző karikákon ússzanak keresztül, vagy hagyják, hogy lovagló ülésben a hátukon ülő emberek különböző trükköket mutassanak be? „- Mit gondol – jött a viszontkérdés – rendelkezhetünk mi bármilyen ostorral vagy más fenyegető eszközzel ahhoz, hogy bármit is rákényszerítsünk az állatokra?”
De ha nincs kényszer? Marad a motiváció, amely valamely cselekvésre készteti az illető bálnát, s ha ez kellően erős, akkor aktivátorként teljesítmények elérésére ösztönöz. Ez a teljesítmény jól azonosítható viselkedésben ölt testet és a siker innen kezdve már csak azon múlik, hogy ez a viselkedés milyen konzekvenciákkal jár.
Amit a könyvből tanultam – persze így egy-két mondatban nagyon triviálisnak tűnik – szülőként, főnökként időt és energiát kell szánnunk arra, hogy munkatársaink, családtagjaink jól azonosítható, világos célokkal rendelkezzenek, olyan célokkal, amelyek kellően motiválóak, s az elérésük érdekében kifejtett erőfeszítéseket minden esetben értékeljük (jutalmazzuk!).
Ha azonban félre szól a nóta, ha a dolgok nem a megfelelő irányba haladnak, akkor se a hibákra fókuszáljunk, hanem az energiák pozitív irányba történő elterelésével térjünk vissza a kívánt irányhoz.
A bálnamód, az a vezetői megerősítés, amely:
• jutalmazza az embereket
• pontosan visszaigazolja pozitív hozzájárulásukat a célok elérését segítő folyamatokhoz
• teret enged a saját pozitív érzéseink gazdag megjelenítésének
• támogatja őket abban, hogy továbbra is jól végezzék a munkájukat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése