2013. szeptember 21., szombat

Útmutató beutaztató turisztikai vállalkozásoknak …

(romkocsmák üzemeltetői, idegenforgalmi látványosságok működtetői és a környékükön élők okulására …)


Városi patkány lévén, nekem oxigénből elég annyi egy hétre, amennyit magamba szívok, amíg felsétálok Gül Baba türbéjéhez és egy pillantást vetek az alkonyba boruló Dunára. Miután azonban az alattunk lévő kocsma vendégeit kiterelték füstölni az utcára, nagyobb iramban fogy a levegő körülöttem. Jófej fiatalok kellő tisztelettel keresik a kompromisszumot a házban lakókkal és tapasztalataim szerint nincs ez másként a Jókai tér, vagy a Ráday utca környékén sem. Ezért figyelek fel minden olyan hírre, ami arról szól, hogy ez az együttélés konfliktusossá válik és az érdekütközések a felek kölcsönös sértegetésébe csapnak át…

Mi, magyarok futball módra tanítva az egész pályás letámadás modellje szerint szeretjük elintézni azokat, akikkel illene megosztozni erőforrásainkon, a téren, amit együttesen kellene használnunk. 

Mit üzen Mittimatalik népe a hozzájuk látogatóknak?

 Mittimatalik neve a „gyarmati időkben” Pond Inlet volt, és Kanadában, Nunavut tartományban*, a világ ötödik legnagyobb szigetének északi csücskében fekvő ezerháromszáz inuit (korábban eszkimónak nevezett) lelket számláló település. Egy csodálatos tengeröböl partján, ahol a néhány fagymentes napon hatalmas bálnák fújják a vizet a magasba és csillogó jéghegyek keretezik a panorámát, s szemben a világ legészakibb és egyben az egyik legnagyobb madárrezervátuma található.


Az Észak-nyugati átjárót követve érkeznek a hajók júliusban, augusztusban, s hozzák a turistákkal a faluba. Az alábbi kalauz az ő számukra készült. Változtatás nélkül közreadom, a tanulságok minden szigetlakó és vizitáló vendég számára megszívlelhetőek. (Minden hétvégi romkocsma-vizit célú fapados járaton osztogatnám!)

„Arra kérünk, annak érdekében, hogy te és mi is a legjobban élvezhessük látogatásodat, olvasd el ajánlásainkat. Ez egy meghívó a számodra, hogy a lehető legtöbbet nyerhess ebből a látogatásból!

Üdvözöljük, ha fotókat készítesz csodálatos vidékünkről és barátságos lakóiról, rólunk, de arra kérünk, mielőtt képeket készítesz rólunk, gyerekeinkről, otthonainkról, kérd a hozzájárulásunkat.

Biztatunk, hogy ismerkedj meg közösségünkkel, de kérünk, tisztelt a személyiséghez fűződő jogainkat, használati eszközeinket, otthonainkat, s házunk táját. Úgy, ahogy te is szeretnéd, hogy veled bánjanak.

Támogatjuk, hogy a lehető legjobban ismerd meg inuit kultúránkat, történeteinket, szóval légy nyitott annak megértésére, hogyan éltük túl az elmúlt évezredeket. Tartsd emlékezetedben, hogy büszkék vagyunk vadász-tradícióinkra, arra a módra, ahogy a helyi táplálkozási lehetőséggel bánunk. A természet adta erőforrások kihasználása adja kultúránk lényegét és ez túlélésünk záloga.

Tartsd tiszteletben, - kérjük - elvárásainkat, s ne kínálj cserére illegális dolgokat, illetve ne kínálj alkoholt cserébe helyi termékekért!

Szánhúzó kutyáink társaink a vadászatban, miközben bátorítunk, hogy ismerkedj meg velük, kérünk, tarts tisztes távolságot. Ne közelíts a kutyákhoz, amikor etetik őket, vagy ne zavard a gazdájukat, amikor dolgozik velük, hacsak ezt ő külön föl nem ajánlja.

Örömmel látunk az élelmiszerüzleteinkben, de tartsd szem előtt, hogy különleges erőfeszítésekre van szükség a polcok feltöltéséhez. Az időjárástól függően előfordulhat, hogy hetente csak egyszer érkezik friss áru. Tehát csak a tényleges szükségleteid szerint vásárolj!

Itt tartózkodásod fontos hozzájárulás az életfönntartásunkhoz, ezért legyél gavallér, amikor nálunk vásárolsz és ajánlj valódi értékének megfelelő árat, amikor helyi kézműves, vagy művészeti termékeket vásárolsz! Tudd, hogy jogosult vagy-e saját országodba bevinni vadállatok feldolgozásából származó termékeket, mint fókabőr, vagy bálnacsont.

Szeretnénk, ha ittléted a legnagyobb biztonságban folyna, ezért kérünk, ne az utcák közepét használd közlekedésre, épp úgy, mint otthon. A helyben élők éleik a mindennapi életüket, járműveik nem taxik, ha csak erre külön meg nem állapodtál velük.

Népességünk fiatal és növekvő. Gyerekeink kíváncsiak és keresik az élményeket, épp úgy, mint a tiéid otthon.

Míg a negyven év alattiak nagy többsége jól beszél angolul, inuit nyelvünk erős, élő, és megőrzése fontos kulturális érték, szóval biztatunk, ízlelgesd szavainkat. Mellékelünk is néhány fontos kifejezést a hátlapon. Sok szerencsét!

Ha a környék felfedezésére indulsz, élvezd a fantasztikus látványt és a különleges növényzetet, de tudd: a szikláink és kulturális értékeink nem szuvenírek, részei középkorra visszanyúló hagyományainknak, kérünk, hagyd őket háborítatlanul. Ne szemetelj!

Látogatásod kitűnő alkalom, hogy megoszthassuk egymással múltunk és jelenünk történéseit, hogy közösen élvezzük a meglévő hasonlóságokat és különbözőségeket.

Az Északi sark világa változóban van, benned is felmerül a környezetért való felelős hozzájárulás kérdése: légy találékony és nagyvonalú. Támogatásod fontos hozzájárulás a Nattinnak Látogatóközpont, Könyvtár és Gyűjtemény működtetéséhez.

Reméljük, itteni látogatásod maradandó nyomokat hagy benned, biztatunk, oszd meg ezeket barátaiddal, s egy napon újra itt üdvözölhetünk családoddal, barátaiddal együtt közösségünkben, Nunavutban!

Jó utat! Barátaidtól, Pond Inletből.”

* = „Nunavut territórium Kanadában. A legnagyobb és legkésőbb született Kanada territóriumai és tartományai közt, az ország északi részében, Grönlandtól délnyugatra. Kanada legritkábban lakott része: akkora területen, mint az Európai Unió fele annyi ember él, mint egy közepes magyar városban. … Nunavut hivatalosan 1999. április 1-jén vált ki az Északnyugati területek territóriumból a Nunavut törvény (Nunavut Act), illetve a Nunavuti Földigény Egyezmény törvény (Nunavut Land Claims Agreement Act) révén. Nunavut a világ ötödik legnagyobb közigazgatási egysége.forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Nunavut

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése